Online nascholing voor dierenartsen: VetClass

“Een webinar van een uur vergt soms een half jaar voorbereidingstijd”

Boehringer Ingelheim profileert zich steeds sterker als kennispartner. VetClass is daar een sprekend voordeel van. Via dit online platform voor veterinaire nascholing, vergroten dierenartsen hun kennis door professionele webinars te volgen. We steken veel tijd en energie in het ontwikkelen en accrediteren hiervan. Jeroen van der Meer, dierenarts bij Boehringer Ingelheim, vertelt hoe dat in zijn werk gaat.

Toen Jeroen vijf jaar geleden bij Boehringer Ingelheim kwam werken, waren er ideeën om de congressen en nascholingen die georganiseerd weren anders aan te pakken. “Zelf volgde ik regelmatig online trainingen op het moment dat het mij uitkwam, en dat vond ik erg prettig. In navolging van onze Engelse collega’s besloten we dat ook op te pakken. Onze eerste webinar ging over epilepsie en was direct een succes. Ruim 700 dierenartsen hebben deze video bekeken. Dat smaakte naar meer.”

Breed inzetten

“Het ontwikkelen van een webinar begint natuurlijk bij het onderwerp. Dat kiezen we aan de hand van de behoefte van onze doelgroep. Het hoeft niet altijd een link te hebben met een van onze producten. Het feit dat we breed inzetten, levert ons juist zoveel succes. Maar het maken van een webinar kost veel tijd en geld, dus we proberen wel onderwerpen te bedenken waar veel mensen iets aan hebben. Een webinar over een ingreep die weinig voorkomt, is te kostbaar.”

In samenwerking met specialisten en deskundigen

Zodra we een onderwerp hebben, zoeken we contact met een specialist, ofwel de ‘key opinion leader’. We diepen samen de theorie volledig uit om een mooi script te schrijven. De vertaalslag naar de praktijk maken is vaak een flinke uitdaging. Het moet niet te moeilijk en niet te makkelijk zijn. Daar gaat veel tijd in zitten.”


Volgens Jeroen vinden veel specialisten het leuk om mee te werken. “Maar voor een camera spreken is toch anders dan voor een zaal met vakgenoten. Soms heeft iemand een uurtje nodig om te wennen. Gelukkig weten onze professionele studio-medewerkers hen snel op hun gemak te stellen. We nemen de webinar op voor een ‘green screen’. Hierop kunnen we achteraf allerlei (voor)beelden monteren. Het duurt soms wel een halve dag voordat alles er in de studio goed opstaat.”


Al die uren beeld worden vervolgens gemonteerd in een webinar van ongeveer een uur. Voor de video-editor een lastige klus, want hij is geen diergeneeskundige. “Daarom is het voor ons dus essentieel en intensief om goed te kijken of alle informatie nog klopt, op de juiste volgorde zit en mooi gemonteerd is. Dat laatste is minstens zo belangrijk, want een VetClass webinar moet prettig zijn om naar te kijken.”

Eigen platform

Een webinar die door de keuring is gekomen, komt online. “Dat is geen kwestie van even uploaden”, benadrukt Jeroen. “Nu we een eigen platform hebben gaat het makkelijker, maar het blijft techniek. Als veel mensen tegelijk inloggen is het voor ons altijd spannend of alles goed gaat. De meeste feedback die we krijgen is inhoudelijk, maar soms ontvangen we ook commentaar over de beeldkwaliteit. Daar blijven we aan werken.”

Live is interactief

“Sinds kort experimenteren we met live-webinars. Een extra risico met het oog op de techniek, maar superleuk omdat je tijdens of net na de uitzending vragen kunt stellen. Gemiddeld krijgen we 150 vragen tijdens een live-uitzending. Onmogelijk dus om alle vragen te beantwoorden. Uiteraard doen we ons best om ook die andere vragen later alsnog te beantwoorden. Het is een mooie toevoeging.”

Kijken wanneer het uitkomt

“Voorheen brachten we de webinars onder de aandacht via onze accountmanagers en een direct mailing. Dat ging onwijs goed. Nu gebruiken we ook de Facebook-groep van VetClass en laatst hebben we een ‘popcorn-mailing’ gedaan. Want het grote voordeel van webinars is natuurlijk dat je kunt kijken wanneer het je uitkomt. ’s Avonds op de bank met een kopje koffie en popcorn erbij, als een afspraak uitvalt, of als vroeg in de ochtend jouw beste moment is. Bovendien kan men later verder kijken, dit maakt het heel flexibel.”

100% geaccrediteerd

Naast de webinars, deelt Boehringer Ingelheim op VetClass ook protocollen en andere informatie die voor dierenartsen waardevol kan zijn. Zoals de downloads die bij een webinar horen. “Maar belangrijker nog, álle webinars op VetClass zijn geaccrediteerd bij de diverse registers binnen de diergeneeskunde. Als je een serieuze kennispartner wilt zijn, is dat natuurlijk een voorwaarde.”