Herman Boschloo over Aservo Equihaler

“Een unieke samenwerking tussen Human Pharma & Animal Health”

Zwart-wit gezien is de AServo Equihaler een puffer voor paarden. “Maar,” benadrukt product manager Herman Boschloo, “daarmee doe je het eigenlijk te kort. Want deze geregistreerde combinatie van het medicijn ciclosenide en een toedieningsvorm, is in de paardenwereld nog nooit voorgekomen.” Hij vertelt graag wat er zo uniek is aan dit paardenproduct dat is ontstaan uit een samenwerking tussen de divisies Human Pharma en Animal Health van Boehringer Ingelheim.

“Astma komt bij paarden regelmatig voor”, begint Herman. “Er zijn in het verleden wel een aantal niet-geregistreerde producten op de markt gebracht. Maar of die wel effectief genoeg waren en diep genoeg in de longen kwamen, is nooit bewezen. Boehringer Ingelheim is altijd al sterk geweest op het gebied van luchtwegaandoeningen, ook bij de mens. Human Pharma ontwikkelde, als voorloper op dit terrein, jaren geleden de Respimat voor Spiriva. De ontwikkelafdelingen van Human Pharma en Animal Health hebben contact met elkaar gezocht en bedachten: kunnen we ook iets voor paarden betekenen? Er zijn namelijk veel overeenkomsten in de manier waarop bij mensen en paarden astma tot uiting komt en hoe ze op de medicatie reageren. En de behandelingsaanpak is vergelijkbaar.”

Samen dichterbij gezondheid

Na jarenlang onderzoek is geheel in eigen huis de Aservo Equihaler ontwikkeld. En die komt in april2020 op de markt. De samenwerking tussen Human Pharma en Animal Health maakt deze case extra bijzonder, vindt Herman. “Human Pharma loopt voor. Hierdoor hebben we gebruik kunnen maken van hun kennis en technologie. Want als we Respimat niet hadden, was de Aservo Equihaler ook nooit ontwikkeld. Dat is een feit.”

De eigenaar kan toedienen

De Aservo Equihaler is dus een inhalator voor paarden. Met de ‘puffer’ kun je heel accuraat doseren en door de unieke toediening komt het medicijn diep in de longen terecht. Volgens Herman is voorheen in het veld flink geëxperimenteerd. Zo werden vernevelingsapparaten gebruikt en ook humane medicijnen toegediend. Niet altijd met het gewenste resultaat. “Men deed eigenlijk maar wat. Onderzoek toont aan dat de Aservo Equihaler door paarden goed wordt geaccepteerd en een constante dosering afgeeft van het medicijn. Het kan na een training door de eigenaar zelf worden toegediend. ”

Astma bij paarden leeft

Team Paard is in de luxepositie dat het voor het tweede jaar op rij een lancering heeft. “En van de Equihaler verwachten we nog meer dan het recent gelanceerde ArtiCell Forte, onze oplossing voor gewrichtsslijtage. Deze markt is namelijk ook groter. ArtiCell Forte wordt met name ingezet bij de behandeling van sportpaarden. Voor een behandeling met Aservo Equihaler komen alle paarden met astma in aanmerking. We merken trouwens ook dat het onderwerp leeft onder dierenartsen. Onlangs hebben we in de aanloop naar de lancering een aantal workshops georganiseerd over astma bij paarden. De aanmeldingen daarvoor stroomden binnen. De eerste reacties uit het veld zijn overwegend positief, dus het ziet er goed uit.”

Toegewijd team

Dat de lanceringen ook een volle agenda opleveren, daar is de product manager in Herman zich van bewust. “ArtiCell Forte hebben we vorig jaar juni gelanceerd en is nog ‘ongoing’. Naast de focus op de lancering van de Aservo Equihaler brengt dat een hoop werk met zich mee. Maar met een toegewijd team als dat van ons en de ondersteuning van collega’s uit andere teams, pakken we dat goed op. Het is alleen maar leuk als je dit soort mooie producten met elkaar in de markt kunt zetten.”

Wie is Herman Boschloo?

Herman Boschloo is van huis uit dierenarts en werkt nu negen jaar bij Boehringer Ingelheim. Hij heeft een dubbele rol als team lead Paard en product manager Paard. Als product manager houdt hij zich bezig met de marketing en lancering van de producten. Als team lead is hij verantwoordelijk voor de mensen in het team en voor de sales.