Gumboro in ovo enten is de toekomst

“Het is niet de vraag of in ovo gangbaar wordt in de vleeskuikenhouderij, maar wanneer”, zegt vleeskuikenhouder Bart Breemans. Het familiebedrijf testte vanaf september 2020 de Vaxxitek HVT+IBD vaccinatie. In de broederij op de 18e broeddag kregen de bevruchte eieren na het overleggen een vaccinatie in het ei tegen Gumboro en Marek.

Breemans is heel tevreden over de in ovo enting. “Wij ontvangen een volledig afgeënt eendagskuiken. Dat levert een goede start met minder uitval en minder slijters tijdens de ronde op.” Breemans houdt in het Belgische Bree 465.000 reguliere vleeskuikens in acht identieke stallen. Een pluimveerijk gebied dicht bij een grensstreek van Nederland.

HOGE GUMBORO DRUK

Pluimveepraktijk Galluvet begeleidt Breemans. “Ik ben honkvast; al jaren werk ik met dezelfde partijen. We zeggen alles tegen elkaar. Zo kunnen wij de zaken aanpassen waar wij invloed op hebben.” Gumboro oftewel Infectious Bursal Disease is een zeer besmettelijke virusinfectie die meestal voorkomt bij jonge kuikens en die door het uitgesproken effect op het immuun-apparaat nog steeds wordt beschouwd als één van de grootste bedreigingen in de pluimveesector. Breemans: “We hebben gelukkig nooit een crashkoppel gehad. Wel sluimerende Gumboro. Van de uitgevallen kuikens, 2-3 procent, is het lijden voorbij. De rest die een paar dagen niet groeit, kost veel meer. Nu hebben we duidelijk minder slechtere kuikens wat een mooiere groeilijn en betere eindresultaten oplevert.” Dierenarts Tommy Van Limbergen vult aan: “Bree is een pluimveedicht gebied waar altijd veldvirus aanwezig is. In deze regio zien we de DV86 stam. Die geeft een atypisch beeld; je ziet weinig aan de bursa maar de technische resultaten zijn slechter en er is uitval.” Bart Breemans: “Voorheen hadden we regelmatig een dipje in de groeilijn. Die hebben we nu met de in ovo enting niet meer gehad. Ook hebben we nu geen discussie over lichtere of zwaardere Gumboro entstof en hoeven we het ideale vaccinatiemoment niet te bepalen. Dat is in de praktijk moeilijk vanwege meerdere herkomsten ouderdieren en dus verschillen in maternale antistoffen. Ik ben erg tevreden over de bescherming tegen Gumboro.”

MAREK

Het Vaxxitek HVT + IBD vaccin combineert de voordelen van veilige, vroege bescherming tegen Marek en Gumboro, zelfs als er maternale antistoffen aanwezig zijn. Zowel Marek als Gumboro tasten het immuunsysteem aan wat leidt tot mindere weerstand, meer uitval en slechtere resultaten. Breemans levert de reguliere vleeskuikens af op 42 dagen. Marek lijkt geen probleem te zijn in de huidige reguliere vleeskuikenhouderij. “De afgelopen jaren is het ziekmakende en de verminderde immuniteit als gevolg van Marek sterker geworden, vooral bij traaggroeiende kuikens. Van reguliere kuikens monitoren we het niet maar dat zou wel interessant zijn”, zegt de dierenarts. “Betere weerstand zorgt altijd voor gezondere kuikens”, aldus Breemans.

In ovo Vaxxitek HVT+IBD

  • Vroege vaccinatie legt de basis voor een goede immuniteit.
  • Goede start met lagere beginuitval
  • Minder slijters in het koppel
  • Goede doorgroei zonder groeidips
  • Geen bepaling ideaal vaccinatiemoment Gumboro nodig

ALLE PUNTJES OP DE I

Regelmatig kijkt Breemans op de schermen in de keuken. “Dat is ook een goede investering; camera’s in de stal. Je kunt de hele dag de kuikens zien; vooral in rust. Dan zie je meer dan wanneer je door de stal loopt”, zegt de gedreven pluimveehouder. Twee keer per dag lopen ze met een CO2 meter door de stal. “Meten is weten. Ik wil weten hoe de luchtverdeling in de stal is. Bij de oudere stallen is die altijd minder. Letten op die kleine verschillen, levert veel extra op. Een kuiken dat het goed heeft, zorgt ook goed voor de pluimveehouder”, zegt Breemans. Hij wil het uiterste uit zijn kuikens halen. Zoon Yves (22) is verantwoordelijk voor de nieuwe stallen, Bart voor de oudere. “Zo houden we uitdagingen en leren we van elkaar. De nieuwe stallen zijn klimaattechnisch beter met twee warmtewisselaars. Wij zorgen voor de ideale omstandigheden voor de kuikens; in ovo enten is er een van. Ik geloof erin. Het zal goedkoper worden als meer broederijen de techniek gebruiken. In de toekomst kan er wellicht nog meer in ovo zoals probiotica. Een goede start voor de kuikens.”